DUURZAME LOGISTIEK ROND GROTE EVENEMENTEN

Alles uit de kast voor het perfecte plaatje

Het Zandvoortse Formule 1-weekend ligt alweer een paar weken achter ons. Tijd om de balans op te maken. Wat zijn de lessen voor de openbare ruimte?

Voor het Zandvoortteam van unitmanager Arthur Verdaasdonk was het alle hens aan dek. Maanden voor de races zouden plaatsvinden, werd er al afgestemd met opdrachtgevers als DGP (Dutch Grand Prix) en gemeente Zandvoort om ervoor te zorgen dat het Formule 1-weekend zo min mogelijk impact op de leefomgeving in de badplaats zou hebben. Spaarnelanden was vanwege haar lokale ervaring voor alle partijen de ideale kennispartner, vertelt Verdaasdonk. “Wij zijn er voor de openbare ruimte in de breedste zin. Je kunt je voorstellen dat er veel moet gebeuren als er zo’n groot evenement in een stad of dorp wordt georganiseerd. Daarom bieden we voor grote evenementen een uitgebreid dienstenpakket om zoiets in goede banen te leiden.”

Grondstoffen circulair behandelen Voor Spaarnelanden draait de kern van haar diensten om afval en grondstoffen. Zoveel mogelijk grondstoffen circulair behandelen, is bij grote bezoekersaantallen geen sinecure. “Regie is nodig. En een planmatige aanpak. Zo beginnen we voor een nieuw evenement daarom altijd met een grondstoffenplan en passen we het 7R-model toe.”

Tijdens evenementen kan Spaarnelanden alle denkbare stromen inzamelen. Het materieel is daar ook geschikt voor, zoals de nieuwe elektrische zuiger die fluisterstil het zwerfafval van de straat kan zuigen. “Ook bieden we recyclebakken voor bijvoorbeeld ondernemers. Zelfs pocket-asbakjes om uit te delen. Die voorkomen dat peuken op de grond terechtkomen.”

Clean Teams als eyecatcher In het weekend van de Dutch Grand Prix was Spaarnelanden’s meest in het oog springende actie wel het Clean Team: koppels van energieke jongeren die in een opvallend pak de hele dag door afval prikken op de terreinen rond het circuit. Ze hielden meteen een oogje in het zeil om hotspots van zwerfafval te signaleren. Zo konden de afvalteams die standby stonden, snel ingrijpen. Verdaasdonk vindt Clean Teams echt passen bij elk evenement. “De teams helpen om bezoekers bewust te maken van zwerfafval. Vaak is een evenement natuurlijk een feestje, waarbij je helemaal niet met afval bezig bent. Onze ludieke aanpak sluit helemaal aan op het sfeertje van een festival. Dat prikkelt mensen op een even positieve manier.”

De kracht van een Clean Team

“Clean Teams werken goed voor de bewustwording rond zwerfafval, vooral in de sfeer van ‘zien opruimen doet opruimen’. Je ziet ze de hele dag rondlopen om afval te prikken, iedereen vindt dat fantastisch en waardeert hun inzet, en het bij-effect is dat mensen zelf ook sneller om afval in de bak gooien en rondslingerend afval oprapen.” “Ze hebben ook een signalerende functie. Ze lopen overal rond en zien waar de hotspots met veel afval ontstaan. Daardoor kunnen onze collega’s van de flex-unit snel erop af om de plek schoon te maken.”

Openbare ruimte, logistiek en parkeren In de aanloop naar het raceweekend adviseerde Spaarnelanden in Zandvoort al over het bereikbaar houden van kritische logistieke schakels, zoals gemalen en rioleringoverstorten. Ook waren veel verkeerstechnische maatregelen nodig, zoals hoogtebegrenzers verwijderen, hekken plaatsen en bewegwijzering aanpassen. Verderop, in Haarlem, schaalde Spaarnelanden voor de zekerheid het beheer van parkeergarages op. Leonie Wilmink, unit parkeerbeheer: “We draaiden een dubbele bezetting in onze centrale en schakelden extra capaciteit in om de garages na het evenement weer schoon te maken. De drukte in de garages bleek erg mee te vallen. Waarschijnlijk gingen door het mooie weer toch veel mensen met de fiets.”

Ondertussen werden in parkeergarage Cronjé 250 plekken via een weekendabonnement gereserveerd voor sponsor Pon. Pendelbussen brachten gasten naar de IJsbaan, vanwaar ze met een fiets verder konden naar het circuit. Ook voor de fietsenstallingen was het alle zeilen bijzetten, vertelt Wilmink: “Bij het station van Haarlem dachten we mee over een oplossing om in de fietsenstalling 450 extra OV-fietsen te plaatsen. Dit is gelukt, zonder dat dit ten koste ging van de reguliere capaciteit. Welke lessen trekt Wilmink uit het raceweekend? “Een van de belangrijkste lessen is dat het echt mogelijk is om verstopping door autoverkeer te voorkomen. De perfecte organisatie en de goede communicatie van alle partijen maakten dat veel mensen toch de trein of de fiets hebben genomen. De zekerheid dat je er komt, gecombineerd met maximaal gemak, dat zijn de belangrijkste factoren. En natuurlijk hielp ook mee dat het prachtig fietsweer was.”

Logistiek bij grote evenementen, waar moet je aan denken?

Alles bij de evenementendiensten van Spaarnelanden is gericht op duurzaam afvalbeheer, het voorkomen van verkeersopstoppingen en de balans met de omgeving.

1. Duurzaam afvalbeheer. Plaats extra afvaleilanden, recycle-hubs, en werk liefst ook met opvallende inzamelmiddelen.

2. Duurzame mobiliteitsconcepten. Denk aan extra fietsenstallingen, of Park&Bike. Maak uiteraard ook een plan voor afzettingen, verkeersregelaars en bewegwijzering.

3. Duurzame energie. Alle energie die Spaarnelanden voor haar activiteiten gebruikt, is klimaatneutraal. Spaarnelanden schakelt daarnaast partners in voor het tijdelijk opwekken van duurzame energie.

4. Balans met omgeving. Spaarnelanden werkt met het programma Natuur in je Stad, opgericht om de biodiversiteit te versterken. Ook stimuleert het bedrijf lokale initiatieven en bewoners om aan meer natuur bij te dragen.

Dit artikel heeft raakvlakken met de volgende VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen:

Meer weten over onze impact? Op onze website lichten we dit verder toe.

REAGEREN? Mail Arthur Verdaasdonk, averdaasdonk@spaarnelanden.nl