KORT

NIEUWS

Vrijwilligers gezocht voor bestrijding Japanse duizendknoop

Haarlem maakt werk van het bestrijden van de Japanse duizendknoop. Deze woekeraar is erg lastig te bestrijden. Op sommige locaties steken we hem weg, maar dat moeten we jaarlijks blijven herhalen. Gelukkig kregen we dit jaar hulp van 25 vrijwilligers. Vanaf maart volgend jaar zoeken we weer nieuwe vrijwilligers.

Vaccinboxen worden straatnaamborden

In het Haarlemse Schoterbos zijn sinds kort straatnaamborden te vinden gemaakt van koelboxen voor coronavaccins. De koelboxen mogen maar één keer gebruikt worden en moeten na gebruik worden vernietigd. Door ze in te zetten als straatnaambord krijgen ze weer een nieuw leven. Het plastic van de koelboxen is goed te recyclen. Wethouder Michel Rog onthulde het eerste bord.

Griepprik tegen iepziekte

In Haarlem staan veel monumentale iepen. Met de gemeente Haarlem doen we er alles aan om te voorkomen dat deze bomen ten prooi vallen aan de oprukkende iepziekte. Van de 4.200 gemeentelijke iepen werden er dit jaar 1.314 preventief geïnjecteerd. Op tien locaties, verspreid in Haarlem, werden feromoonvallen opgehangen voor de iepenspintkever. Ook werd getest met wortelschermen die moeten voorkomen dat de wortels van verschillende iepen elkaar raken en zo de schimmel doorgeven die de iepziekte veroorzaakt. In dit jaar werden 104 gemeentelijke en 13 particuliere iepen gekapt en veilig afgevoerd. Via haarlem.nl/melding-doen kunnen particulieren een eventuele zieke boom melden, laten onderzoeken en eventueel gratis laten kappen en afvoeren.