SPAARNELANDEN

IN BEELD

Alle kerstbomen verzamelen!

Corona of niet, er wordt met extra energie ingezet op een goede organisatie en promotie van de kerstbomeninzameling. Dat moet ook wel, aangezien na de kerst vele tienduizenden bomen in Zandvoort en Haarlem uit huis worden gezet. Door ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk worden ingeleverd, voorkomen we dat ze huis-aan-huis moeten worden opgehaald, of (na dumping) van straat moeten worden geplukt. Elk jaar ontvangt Spaarnelanden circa 15.000 bomen.

Verspreid over de gemeente telt Haarlem liefst 26 locaties waarop drie achtereenvolgende woensdagmiddagen bomen kunnen worden ingeleverd. Voor het eerst kan dat al tussen kerst en oud-en-nieuw. In Zandvoort blijft de inleverdatum beperkt tot 12 januari maar is er wel een derde locatie bij (Bentveld). Spaarnelanden neemt op alle locaties de noodzakelijke coronamaatregelen zodat iedereen – alle kinderen (!) – veilig kerstbomen kan komen inleveren. Elke kerstboom levert 50 cent op én een lootje om kans te maken op een mooie prijs.

Wat er met de bomen gebeurt?

Al langer (in Haarlem sinds 2012) worden kerstbomen niet meer verbrand vanwege de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Voor het grootste deel (85%) worden de bomen gecomposteerd en gebruikt voor bodemverbetering. Het overige wordt inzet voor energie-opwekking.