22/35
  • Pages
  • Editions
01 Home
02 Klimaat/biodiversiteit
03 Circulariteit
04 Participatie
05 Energietransitie
06 Governance/klanttevredenheid
07 Duurzame mobiliteit
08 Stadsecologie
09 Het nieuwe maaien
10 Wateroverlast in Zandvoort
11 Vochtsensoren
12 Eikenprocessierups
13 Afvalscheiding
14 Circulaire hotspot
15 Earth Overshoot
16 Elke kilo telt
17 Kerstboom opzetten
18 Bijdragen
19 Sociaal ondernemen
20 Schoon rijden
21 Verduurzaming wagenpark
22 CO2-prestatieladder
23 CFO over governance
24 Klantvriendelijk
25 Bevinden of bewegen
26 Kerstcampagne
27 Bereikbaar Haarlem
28 Kort Mobiel
29 Mobility hubs
30 Circulariteit Metropool
31 Afvalscheiding in Haarlem
32 Ecologisch beheerde bermen
33 De cyclus van groenafval
34 Zandvoort Groener
35 Met ruime blik naar oplossingen voor de wijk

"De CO2-prestatieladder houdt ons een spiegel voor"

Sinds 2018 heeft Spaarnelanden niveau 5 van de CO2-prestatieladder bereikt. Dat betekent ‘noblesse oblige’: dit hoogst haalbare niveau schept nieuwe verplichtingen voor verkleining van de CO2-voetafdruk. Productmanager Marc van Ham over de duurzame prestaties en ambities van Spaarnelanden.

Marc van Ham mvanham@spaarnelanden.nl

Klik om te vergroten ▲

Wat betekent niveau 5 voor de energietransitie? “Eerst stonden we nog op niveau 3. Dan kijk je vooral naar de eigen energiehuishouding van het bedrijf, dus grofweg wat we aan fossiele energie verbruiken voor onze wagens en voor de verwarming van ons gebouw. Gebruik van alle grijze elektriciteit compenseren we met de inkoop van ‘wind-op-land’-certificaten, zeg maar in Nederland opgewekte windenergie. Op niveau 5 zie je ook dat we kijken naar onze bedrijfsemissies (scope 2) en onze invloed in de keten om CO2-uitstoot te verlagen (scope 3).” Hoe hebben jullie dan invloed in de keten? “Dat is bijvoorbeeld het geval doordat we mensen in Haarlem en Zandvoort stimuleren en faciliteren om hun afval zo makkelijk mogelijk gescheiden aan te bieden. Bronscheiding draagt in hoge mate bij aan vermindering van CO2, doordat er gewoon veel minder afval hoeft te worden verbrand. Dus hoe beter we met elkaar het afval scheiden, hoe minder CO2 er in de keten wordt uitgestoten. Niveau 5 van de prestatieladder vraagt om daar onze invloed voor aan te wenden.”

Hoe gaan jullie om met fossiele brandstoffen? “Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstof (scope 1) is inderdaad ook een belangrijke eis. Voor ons lastig, want dat heeft direct te maken met het vervangen van wagens voor bijvoorbeeld elektrische exemplaren. Je kunt je voorstellen dat dat heel duur wordt als een wagen nog lang niet afgeschreven is. Dus dit realiseren we stap voor stap, zoals je elders in deze BuitenKansen kunt lezen. Het goede nieuws is wel dat de synthetische brandstof HVO ons in de tussentijd enorm gaat helpen als transitiebrandstof.”

Hoe staat het met het elektriciteitsverbruik? “Ja , wat dat betreft houdt de prestatieladder ons ook een spiegel voor. Uit de benchmark met andere bedrijven blijkt dat we veel elektriciteit verbruiken. We doen onderzoek naar de oorzaken, maar zijn er nog niet helemaal achter. De komende tijd willen we met zonnepanelen nog meer eigen elektriciteit gaan opwekken. We zijn, zoals dat heet, ‘duurzaam vooruitstrevend’. Ons doel om in 2030 klimaatneutraal te worden staat nog steeds als een huis.”

REAGEREN? Mail Mark van Ham, mvanham@spaarnelanden.nl