Ben je het zat? Maak het plat!

Regelmatig geven we onze langlopende afvalscheidingscampagne ‘Elke Kilo Telt’ een nieuwe impuls, bijvoorbeeld door een specifieke stroom eruit te lichten. De feestmaand december met al zijn cadeaus leent zich uitstekend voor een campagne rond papier en karton. Onder het motto ‘Ben je al het karton zat? Maak het plat!’ promoten we het scheiden van papier en karton, maar geven we vooral tips over de beste manier van aanbieden.

En die tips zijn hard nodig. Want het gebruik van verpakkingskarton was in de afgelopen twee jaar, als gevolg van toenemend online shoppen, al flink toegenomen maar kent in december gewoonlijk een extra piek. Om al dat papier en karton terug te winnen voor recycling (en zwerfvuil te voorkomen), staan we voor de uitdaging om mensen daarbij niets in de weg te leggen.

Volle containers gaan we enerzijds tegen door vaker te ledigen en anderzijds aan de hand van communicatie. De gedachtengang is dat het plat maken van de kartonnen doos een kleine moeite is, en leidt tot het plezier van een container waar nog wat meer bij kan, zonder bijplaatsingen.

We geven papier retour

Omdat Haarlem het met scheiden zo goed doet, geven we in december alle huishoudens een bedankkaartje. Bovendien verschijnen onze afvalcoaches op allerlei plekken in de stad en delen pakketjes bijzondere Haarlemse ansichtkaarten uit. De kaarten zijn gemaakt door de Haarlemse illustratoren Willemien Ebbinge, Maaike Koster en Ella Scholtens, en door Sara en Eva van de Waddenschool. De kaarten zijn gedrukt op een speciale papiersoort met daarin restanten van tomatenvezels uit Nederlandse kassen verwerkt.